Blueberry-Spruce Granola, Sugar-free


There are a lot of granola recipes out there. We wanted to try one that has Finnish ingredients, is super easy, is sugar free, healthy and has a certain exciting Nordic twist.

Wild Blueberry granola, one big jar:

  • 4 dl large rolled oats
  • 1,5 dl peeled hemp seeds
  • 1 dl pumpkin seeds
  • 1dl dried, sugar free, apple pieces (we used homemade)
  • 2 tl METTÄ Forest Defence powder
  • 4-5 tbsp METTÄ Wild Blueberry Xylitol
  • 3-4 tbsp extra virgin rapeseed oil
  • 1dl freeze dried whole wild blueberries

Mix the oats and seeds together in a big bowl. Melt the rapeseed oil in a saucepan and add the Wild Blueberry Xylitol. Mix until the xylitol dissolves completely. Combine the oil with the mixed oats and hemp seeds and stir well. Bake it in the oven (on a baking tray) for 7-10 minutes on 150 celsius degrees (or as long it has gotten a nice light brown colour). Once it has cooled down, add freeze dried whole berries, dried apple pieces and birch leaves. Stir well and taste. If it’s not sweet enough, add some Lingonberry Xylitol or Wild Blueberry Xylitol. Serve with natural yoghurt or milk, for example.

 

Sokeriton Kuusenkerkkä-Mustikkagranola

Itsetehty mysli eli granola on tosi suosittua. Sen ymmärtää hyvin kun katsoo kaupan valmiiden myslien ainesosaluetteloja. Monessa on paljon sokeria tai terveellisiä ainesosia, kuten pähkinöitä tai marjoja, on säästelty. Halusimme tehdä oman myslireseptin, jossa kaikki ainekset ovat suomalaisia, jossa on Pohjolan eksoottista makuvivahdetta, joka on terveellinen ja samalla ihanan makuinen.

Mustikkagranola, yksi iso purkillinen

Sekoita kaurahiutaleet ja siemenet isossa kulhossa. Lämmitä pannulla rypsiöljy ja sekoita sen sekaan marjaxylitoli, xylitolin tulee kunnolla sulautua öljyyn. Sekoita sitten öljy, kaurahiutaleet ja kuoritut hampunsiemenet keskenään. Laita seos uunipellille ja paista noin 7-10 min 150 asteessa, seos on valmis kun se on saanut hieman paistoväriä ja pysyy hieman kasassa. Anna seoksen jäähtyä ja lisää joukkoon omenanpalat, koivunlehti ja kokonaiset pakkaskuivatut marjat. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää päälle vielä marjaxylitolia. Tarjoile esimerkiksi maustamattoman jukurtin kera.

 blueberry granola sugar-free


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published